Wciąż istnieją pewne nieporozumienia na temat żywienia zwierząt wśród właścicieli i hodowców zwierząt. Wybieramy trzy z nich.
Mit nr 1: Potrzeby żywieniowe kotów i psów są podobne do potrzeb ludzi.
Koty i psy nie oceniają jedzenia pod kątem smaku, ale oceniają go na podstawie zapachu. W przeciwieństwie do ludzi, ślina kotów i psów nie zawiera enzymów trawiennych, dlatego trawienie jest mniej skuteczne. Długość przyjmowania pokarmu również znacznie się różni. Podczas gdy osoba spożywa jedzenie przez około 1 godzinę dziennie, pies wystarcza na 1-3 minuty na każde 100 g otrzymanego pokarmu. Z powodu tych wszystkich różnic koty i psy mają zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż ludzie. Ich dieta musi mieć znacznie wyższy udział białka niż dieta ludzka, podczas gdy cukry powinny być mniejsze. Ze względu na znacznie krótszy przewód pokarmowy i różne trawienie zwierzęta potrzebują lepiej strawnego pokarmu. „Tylko renomowani producenci posiadający centrum badawcze mogą zagwarantować jakość ich składu i wysoką strawność paszy, gdzie pasza jest formułowana przez certyfikowanych doradców żywieniowych i dokładnie testowana przed wprowadzeniem na rynek”, dodaje MVDr. Markéta Bosáková z Royal Canin .
Mit nr 2: Najważniejszym wskaźnikiem jakości karmy jest wysoka zawartość mięsa.
Według Veterinary Association of Small Animal Physicians, najważniejszymi kryteriami wyboru paszy są jej zdrowie, wartość odżywcza i przydatność dla danej osoby. Wskazanie ilości mięsa użytego do produkcji pasz może być bardzo mylące. Świeże mięso zawiera do 85% wody i tylko 10-30% białka. O wiele bardziej wartościowym i skoncentrowanym źródłem białka jest odwodnione mięso, z którego usuwa się wodę, dzięki czemu zawartość białka może dochodzić nawet do 90%. Ponadto w źródłach roślin znajduje się duża liczba wysokiej jakości, łatwo przyswajalnych białek zawierających niezbędne aminokwasy.
Mit nr 3: Kurczak nie jest odpowiedni dla kotów i psów, ponieważ jest uczulony.
Kurczak odgrywa ważną rolę w żywieniu kotów i psów, ponieważ zawiera wysoce przyswajalne białka, niezbędne aminokwasy i witaminy. Ponadto jest bogatym źródłem wapnia i fosforu. Jelita drobiowe mają również doskonałe właściwości odżywcze, na przykład wątróbka drobiowa jest bogatym źródłem witaminy A i D3. Skórka kurczaka jest ponownie korzystna odżywczo ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zwierzęcego. Alergie u zwierząt są najczęściej powodowane przez alergeny środowiskowe. Tylko 10% alergii to pokarm, a reakcje na kurczaka występują rzadziej.