Wraz z nadejściem ciepła większość ludzi wpada w nastrój podróży i zastanawia się, gdzie wybrać się na wycieczkę lub wakacje. Ale jak rozwiązać to z psimi zwierzakami? Wielu właścicieli nie chce powierzać ich przyjaciołom ani pracownikom wyspecjalizowanych hoteli i zabierać ich ze sobą. Jeśli również należysz do tej grupy, nie zapomnij zapakować psom przekąski, która uprzyjemni ich podróż.
Woda jest oczywiście podstawą, więc nie powinieneś zapominać o wystarczającym reżimie picia. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele specjalnych pojemników na wodę i paszę, które nadają się zarówno na długie, jak i krótkie podróże. Możesz dodać roztwór biobójczy do wody. Jest to gęsta ciecz, która przy regularnym stosowaniu zapobiega chorobom. Dodaj kilka mililitrów tego roztworu do miski z wodą. Dla psa woda staje się znacznie bardziej atrakcyjna, a także pomaga przezwyciężyć stres, który może powodować podróż.
Podziel się przekąską bez wyrzutów sumienia
Jeśli nie chcesz karmić swojego zwierzaka przez cały czas tylko granulkami , upiecz mu po drodze przekąskę. „Mój Cuddlo uwielbia krucyfiksy jabłkowe”, opisuje autor książki kucharskiej Neštěkej a jez Katarína Králová i dodaje: „Dzięki temu ten przepis przygotowałem na długo przed stworzeniem książki kucharskiej. Krzyże jako nagrodę i motywacja są testowane w kraju i za granicą. ”Muffinki jagodowe są również praktyczne, które można łączyć i nie marszczą się nawet podczas dłuższych podróży.
Właściwe przechowywanie
Przygotowując przekąski, weź pod uwagę warunki temperaturowe. W lecie docenisz chłodzenie. Dzięki niemu możesz również pakować słony wariant w postaci babeczek wołowych z kokosem. Nie pozostawiaj babeczek zbyt długo w temperaturze pokojowej lub w samochodzie pieczonym w gorącym letnim słońcu, ponieważ zawierają kawałki mięsa, które mogą ulec zepsuciu w wysokich temperaturach. Spowodowałoby to co najmniej nudności. I zdecydowanie nie chcesz zepsuć wakacji.
Pozytywna motywacja działa najlepiej
Jeśli chcesz znaleźć sposób, aby wsunąć psa do skrzyni lub bagażnika samochodu podczas podróży, zaoferuj mu domowe smakołyki. Spróbuj banana, marchewki lub jabłka. Są łatwe do kupienia i pełne witamin. Odpowiednie mogą być gumy do żucia na słodkie ziemniaki, które nie tylko smakują psom, ale także zabawiają je podczas długich podróży.
Babeczki jagodowe
Psy powinny unikać słodyczy z powodu rafinowanego cukru i czekolady, ale te babeczki osłodzą miód i jagody. Smak i jakość miodu zależy od środowiska, w którym pszczoły go gromadziły. Miód wyróżnia się zawartością minerałów i witamin B, które służą do prawidłowego trawienia, metabolizmu i aktywności mięśni. Kiedy skosztujesz babeczek, upieczesz je dla siebie.
Około 6-12 sztuk
Przygotowanie: 35 minut
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml mleka
3 łyżki miodu
1 jajko
200 g zwykłej pszenicy lub mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g jagód
masło do usuwania masła (w razie potrzeby)
mąka do wylewania foremek (w razie potrzeby)
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C, w razie potrzeby nasmaruj mufinki masłem i mąką.
Wymieszaj olej z mlekiem i miodem i ubij widelcem jajko.
W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, wlej płynne składniki, szybko wymieszaj gładkie ciasto, dodaj jagody i podziel je na babeczki. Wypełnij je do 2/3 objętości formy, ponieważ ciasto się upiek.
Piecz przez 15–25 minut (w zależności od wielkości), aż szpikulce utknięte w środku wyjdą czyste lub z niewielką ilością okruchów. Wyjmij i pozwól ostygnąć.
Babeczki wołowe z rzepą i kokosem
Bezglutenowe ciasteczka kryją uroczą, słoną niespodziankę. Oko ma mało kalorii, bogatsze w błonnik, co jest szczególnie odpowiednie dla starszych psów.
Około 12-24 sztuk
Przygotowanie: 1 godzina i 15 minut
2 rzepy (ok. 400 g)
80 g startego kokosa
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
300 g mielonej wołowiny
masło do usuwania pleśni
Dokładnie oczyść rzepę, pokrój i gotuj w wodzie, aż zajmie to około 20 minut. Zlać je i zetrzeć.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Nasmaruj patelnie muffinowe masłem i posyp kokosem.
W misce ubij jajka olejem, dodaj rzepę i wymieszaj. Napełnij mieszaninę przygotowanymi formami do jednej trzeciej, ściśnij studzienkę w każdej formie, napełnij mięsem, przykryj pozostałą mieszanką rzepy i posyp pozostałym kokosem.
Piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez około 30-40 minut. Wyjmij i pozwól ostygnąć.
Przepisy pochodzą z książki Don't Bark and Eat www.kucharkapropsy.cz
Zdjęcie: Shutterstock i Don't Bark and Eat