Chociaż wielu producentów pasz ma wysoki poziom świeżego mięsa w granulkach, należy zauważyć, że jeden kg świeżego mięsa nie oznacza tego samego, co jeden kg suszonego mięsa. Nie jest prawdą, że im więcej świeżego mięsa zawiera, tym więcej mięsa zawierają granulki.
1 kg świeżego mięsa = 1 kg suszonego mięsa?
Równoważność z matematycznego punktu widzenia, ale nie z żywieniowego punktu widzenia. Powodem jest zawartość wody. Świeże mięso zawiera średnio 70-75% wody, a mięso suszone zawiera tylko 10%. Dlatego istnieje duża różnica, która pozostaje z żywieniowego punktu widzenia w produkcie końcowym - granulkach, ponieważ woda jest tracona podczas przetwarzania. Ten wykres pokazuje stosunek składników odżywczych przed i po przetwarzaniu świeżego i odwodnionego mięsa.
Źródło: Valpet
1 kg suszonego mięsa stanowi około 950 g wysokiej jakości składników odżywczych (białek, tłuszczów itp.), A 1 kg świeżego mięsa to tylko około 300 gramów. Dlatego dobrze jest interesować się wyborem zawartości paszowej mięsa w stanie wysuszonym, ponieważ pozostaje on w końcowych granulkach. Granulki powinny zawierać co najmniej 20-25% suszonego mięsa / mączki. Wysokiej jakości granulki zawierają co najmniej 30% mięsa w stanie wysuszonym. Pasze najwyższej jakości mają ponad 35% zawartości suszonego mięsa i 25–31% białka, z czego znaczna część pochodzi od zwierząt.
Prosta rada: badając skład, głównym składnikiem paszy powinno być specjalnie odwodnione mięso lub mączka mięsna. Jeśli w kompozycji wspomniane jest świeże mięso, powinno mu towarzyszyć mączka mięsna lub suszone mięso. Producent powinien wskazać dokładne etykietowanie surowców. Na przykład zawartość powinna obejmować nie tylko „kurczaka (27%)”, ponieważ nie jest jasno określone, czy mięso jest świeże czy suszone.
Jak przekonwertować świeże mięso na odwodnione?
Dla uproszczenia obliczeń zakładamy, że świeże mięso zawiera 75% wody i 25% suchej masy. Stosunek 100: 25 = 4 (suszone mięso na świeże)
Przykład: Naturalny średni dorosły Ibero ma odwodnione mięso pół-dzikiej świni iberyjskiej z 38% jagnięciny. Mnożymy procent suszonego mięsa przez współczynnik 4 tj.
38 x 4 = 152
Na podstawie tych obliczeń można zatem stwierdzić, że do wyprodukowania 1 kg paszy potrzeba 1,52 kg świeżego mięsa.
Zdjęcie: pixabay.com