Z zoologicznego punktu widzenia pies jest udomowioną bestią mięsożerną, ale w życiu codziennym jest bardziej jak wszystkożerca, który może jeść rogalika z serem, spaghetti lub jogurtem z musli.
Chociaż pies zjada wszystkie te przysmaki ze świetnym smakiem, jego przewód pokarmowy jest mniej zdolny do wykorzystania zawartych w nich składników odżywczych. Różnica między przewodem pokarmowym zwierząt mięsożernych, wszystkożernych i roślinożernych polega między innymi na długości przewodu pokarmowego, a zatem w czasie, gdy zwierzę wydaje zjedzoną żywność. Dieta mięsna jest łatwiejsza do przetworzenia w przewodzie pokarmowym zwierząt mięsożernych niż dieta warzywna zawierająca duże ilości błonnika. Ale musisz tylko karmić mięso psa? Odpowiedź brzmi nie. Mięso jest dla niego głównym i podstawowym źródłem pożywienia, ale nie możemy myśleć o mięsie jako czystym mięśniu. Spójrzmy na wilki, przodków dzisiejszych psów. Kiedy wilki łapią zdobycz, karmią ją z wnętrzności. Jedzenie roślinożerców jest dla nich unikalnym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. W jelitach złapanych zwierząt dieta roślinna jest już wystarczająco strawiona, aby móc ją przetworzyć i wykorzystać przewód pokarmowy bestii. Inne narządy wewnętrzne, takie jak wątroba, również zawierają duże ilości składników odżywczych. Samo mięso nie wystarczy dla psa, należy je uzupełnić innymi składnikami (warzywa, dodatki, ewentualnie preparaty witaminowo-mineralne ...). Nawet w przypadku karmienia surowego mięsa surowym pokarmem (tzw. BARF) dodaje się warzywa, surowe kości itp. Pies to mięsożerca, którego dieta jest reprezentowana przez pokarm roślinny, ale w porównaniu z prawdziwymi wszystkożercami, takimi jak człowiek lub świnia, jest udział pokarmu roślinnego jest znacznie niższy. Niestety zdarza się, że niektórzy producenci granulatów starają się, aby psy były roślinożercami ...
Mięso w granulkach
„Jak wspomniano, pies jest mięsożercą. Dlatego powinniśmy starać się zaspokoić jego podstawowe potrzeby, tj. Zaoferować wystarczającą ilość wysokiej jakości mięsa, świeżego (BARF), gotowanego lub zawartego w granulkach. Mięso zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EMC), które są ważne dla produkcji białek, które są niezbędnymi budulcami mięśni i narządów. Jeśli więc pies nie otrzyma wystarczającej ilości EMK, znajdzie to odzwierciedlenie w ogólnym zdrowiu, kondycji i budowie zwierzęcia ”, wyjaśnia weterynarz Marketa Valešová. Więc nawet jeśli pies nie jest jedynym mięsożercą, skład pokarmowy w przeważającej części roślinny zdecydowanie nie jest odpowiedni. Dlatego tutaj powtórzymy, ile mięsa powinno zawierać wysokiej jakości granulki (więcej o składzie granulek w pierwszej części naszej serii tutaj .). Kompozycja powinna być odwodnionym mięsem lub mączką mięsną jako głównym składnikiem paszy. Jeśli w kompozycji wspomniane jest świeże mięso, powinno mu towarzyszyć mączka mięsna lub suszone mięso. W rzeczywistości świeże mięso zawiera 70–80% wody, którą należy wysuszyć, aby uzyskać granulki, więc rzeczywista proporcja mięsa jest znacznie mniejsza. Natomiast mączka mięsna zawiera taką samą ilość wody jak granulki. Wysokiej jakości granulki należy wytwarzać z co najmniej 100 gramów świeżego mięsa lub 20 gramów suszonych na 100 gramów granulek. Świeże mięso jest używane w wysokiej jakości granulkach, aby uzyskać większą smakowitość i nawet to mięso musi zostać wysuszone w granulki. Na pierwszym miejscu w kompozycji powinna być np. Kurczak, jagnięcina, ryba itp. Mąka lub suszone (odwodnione) mięso. Jeśli mączka mięsna jest dobrej jakości, tym lepiej. Możesz także wybrać przepisy, które zawierają wiele rodzajów mączki mięsnej, co jest idealne dla większości psów. Wrażliwe psy mogą być jednak uczulone na niektóre rodzaje mięsa, dlatego lepiej wybrać paszę z jednym źródłem białka zwierzęcego. MVDr. Markéta Valešová dodaje: „Najważniejszym kryterium wyboru granulatu jest ilość i rodzaj mięsa. W dzisiejszych czasach, gdy niektóre psy są uczulone na popularne rodzaje mięsa, często lepiej jest szukać granulek zawierających tak zwane hipoalergiczne rodzaje mięsa - np. Jagnięcina, ryba, królik, itp. Jeśli kompozycja jest mięsem (świeżym, suszonym lub mąka) oprócz pierwszego, powinien ostrzec hodowcę, że granulki te nie należą do jakości. ”
Czy chcesz karmić swojego psa granulkami? Istnieją inne opcje:
Karmienie klasyczne
Gotowane mięso z jedzeniem dla niemowląt jest łączone. Skład racji powinien zawierać około dwóch części mięsa i jednej części jedzenia (ryż, płatki owsiane ...). Racja paszowa jest uzupełniona surowymi i gotowanymi warzywami i jajami. Racja jest trudniejsza do zebrania w celu zrównoważenia. Konieczne jest uzupełnienie minerałów, witamin, suplementów wspólnego żywienia itp. Zaletą jest to, że wiesz dokładnie, co pies w misce, którą prezentujesz. Uważaj jednak na ugotowane kości (zwłaszcza kurczaka i królika), które łatwo łamią się i są tak ostre, że może wystąpić kłucie w błonie śluzowej żołądka lub jelita.
BARF
Karmienie kości i surowej żywności. Można karmić różne rodzaje mięsa i kości oraz dodawać różne rodzaje warzyw i owoców. Racja żywieniowa powinna wynosić około 2-3% masy psa (4-6% dla szczeniąt). Z całkowitej objętości zaleca się około 70% mięsa, z czego około 10% odejmuje się w przypadku kości, a 10% w przypadku podrobów. Około 30% objętości powinny stanowić warzywa (60-70%), owoce i zboża (do 10%). Warzywa około 50% liściaste i 50% korzeń.
Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu każdej paszy domowej jest skupienie się na różnorodności. Różne rodzaje mięsa i dodatków mają różne wartości odżywcze, dlatego najlepiej stosować na przemian różne rodzaje mięsa, podrobów, dodatków, warzyw i owoców. Aby dodać suplementy diety zgodnie z wiekiem, obciążeniem i innymi kryteriami (np. W przypadku ras olbrzymich należy dodać wspólne żywienie szczeniąt).
Powoli zmieniaj przepisy
Podczas karmienia klasycznie lub zgodnie z BARF zalecana jest odmiana, obracaj różne rodzaje mięsa, natomiast karmiąc granulki, wręcz przeciwnie, zaleca się, aby nie zmieniać marki, jeśli pies siedzi. Czy długoterminowe karmienie tylko jednym przepisem może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie? MVDr. Valešová odpowiada: „Jeśli karmimy wysokiej jakości granulkami, nie trzeba ich zmieniać na inne, nawet podczas długotrwałego karmienia. I odwrotnie, długotrwałe karmienie jednym przepisem można zaobserwować pozytywny wpływ na zdrowie zwierząt, taki jak zmiana jakości sierści, zanik problemów zdrowotnych (atopia, reakcje alergiczne, niestrawność). Zmiany te można zaobserwować już po sześciu miesiącach. Niektórzy hodowcy uważają, że kiedy pies karmi długim przepisem (takim jak jagnięcina), pies potrzebuje zmiany - na przykład granulatu zawierającego zwierzynę łowną. Jeśli pies nie ma problemów zdrowotnych (tj. Nie na diecie), nie widzę powodu, dla którego czasami zmieniam granulki. Jednak przejście z jednego przepisu do drugiego powinno odbywać się stopniowo (około 10-14 dni). ”
Połączenie granulek i klasycznej diety
A co z połączoną karmą (na przykład dawać granulki dla psów rano, a mięso z ryżem i warzywami po południu)? Większość artykułów mówi, że nie jest to zalecane. Ale czy to nie tylko mit hodowlany? Jak widzi to weterynarz? „Z mojego doświadczenia wynika, że jest to bardzo indywidualne. Niektóre psy nie tolerują kombinacji granulek i gotowanego jedzenia, inne nie mają z tym problemu. Zawsze zależy od osoby, który rodzaj diety będzie mu bardziej odpowiadał, ale zawsze musimy myśleć o równowadze i wystarczającej ilości witamin, minerałów i EMC. Np. Podczas karmienia BARF rolnicy często stosują granulki tłoczone na zimno, które moim zdaniem są odpowiednie do tego sposobu karmienia. Na pewno nie połączyłbym klasycznych granulek i BARF. ”
Rodzaje mięsa
Nie wiem, który rodzaj mięsa jest najlepszy dla psów. Prawdą jest, że każdy pies pasuje do czegoś innego. MVDr. Valešová mówi: „Kurczak i wołowina są najbardziej alergicznymi rodzajami mięsa, zwłaszcza tych o niższej jakości. Jeśli w granulkach znajduje się wysokiej jakości mięsień, reakcje alergiczne występują rzadziej niż wtedy, gdy granulki zawierają składniki, takie jak produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego z drobiu itp. ”
Wołowina
Jest to jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa, zawiera 16-20% białka, dużą ilość żelaza i witamin z grupy B. Jest źródłem niezbędnych aminokwasów i zawiera tylko około 5-8% tłuszczu. Nie jest często stosowany w granulkach.
Mięso wieprzowe
Ma niższą zawartość białka, około 12%, ale zawiera dużą ilość tłuszczu (20-50%). Nie jest powszechnie stosowany w granulkach, można go znaleźć tylko w przepisach dla psów o zwiększonej aktywności. Wieprzowina może być karmiona jako część klasycznej diety lub BARF, ale z pewną ostrożnością, ponieważ może powodować biegunkę u wrażliwych zwierząt.
Mięso jagnięce
Zawiera wyższy udział potasu, sodu i żelaza i jest stosowany jako część diet hipoalergicznych. Zawiera około 13% białka i 13% tłuszczu. Baranek jest ceniony za wysoką zawartość kwasu linolowego, który ma działanie przeciwnowotworowe. Jest ogólnie bardzo lekkostrawny. Ponadto pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, dlatego jest bardzo odpowiedni dla psów z problemami z sercem i naczyniami.
Mięso królika
Jest bardzo strawny, zawiera około 15% białka i tylko 5% tłuszczu. Stosuje się go u psów uczulonych na np. Mięso z kurczaka, dlatego uważa się go również za hipoalergiczny.
Mięso z kurczaka
Jest szeroko stosowany w granulkach. Jest bardzo strawny, zawiera około 15% białka i bardzo mało tłuszczu (około 3%). Ma niższą wartość energetyczną i nadaje się jako część menu dietetycznego. Ogólnie rzecz biorąc, karma dla psów z mięsem drobiowym jest bardzo lekkostrawna.
Mięso z indyka
Mięso z indyka jest jednym z najcenniejszych mięs drobiowych. W przeciwieństwie do mięsa z kurczaka, zawiera większe ilości białka (około 20%). Z tych powodów tylko granulki z mięsem indyczym należą do najlepiej przyswajalnych.
Mięso rybne
Zawiera około 80% wody, średnio 17% białka i 2-25% tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc, mięso ryb jest bardzo lekkostrawne i zawiera dużą liczbę minerałów (fosfor, fluor, sód i ryby morskie oraz jod), witaminy (A, B i tłustą witaminę D) i jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (pozytywny wpływ na kondycję skóry i sierści) pies). Mięso rybne można również zaklasyfikować jako hipoalergiczne.
Dziczyzna
Obejmuje to mięso z ikry, daniela, dzika, dzikiego królika, zająca, kuropatwy itp. To mięso jest zwykle bardzo pożywne, zawiera około 20% białka i 3% tłuszczu. Ma wyższą zawartość minerałów (sód, potas, żelazo, fosfor) i witaminy z grupy B niż mięso zwierząt domowych. Jest dobrze przyswajalny głównie ze względu na niską zawartość tłuszczu. Ponieważ dzikie zwierzęta są często atakowane przez pasożyty, zaleca się, aby nie karmić mięsa z niekontrolowanych źródeł.
Podroby
Podroby to kolejna grupa produktów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich wątroba, nerki, śledziona, płuca i serce. Serce to zasadniczo czysty mięsień, ale ponieważ należy go karmić mniej, należy do wnętrzności. Ogólnie rzecz biorąc, wnętrzności są dobrym źródłem witamin, o czym świadczy zawartość witaminy A w wątrobie. Nie podaje się ich w dużych ilościach w jednym porcji, ponieważ powodują biegunkę.
Profesjonalna współpraca: MVDr. Markéta Valešová
Zasoby:
Kateřina Novosádová, BARF, Karmienie psa naturalną żywnością, Ogrodzenie, 2011
Swanie Simon, Zdrowa żywność dla starego i chorego psa - surowa żywność BARF, Grada, 2010
MVDr. Jana Kočová. Wyżeł weimarski, historia - hodowla - szkolenie, Mladá fronta, 2016
Vladimír Škrdlík i Michal Císařovský, Jak karmić psa i kota, Canis, 1994